×
- Головна
- Ударно — хвильова терапія
- Види хірургічної допомоги
- Про захворювання
- Поради лікаря
- Новини
- Контакти
- Акції
Людина повинна була б їсти те, що їй потрібно.Вона ж їсть переважно те, що їй подобається.Однак здоров’я вона збереже тільки тоді,Коли їй подобається те, що їй потрібно.
Піку, давньогрецький лікар, 200 років до н.е.
Дієта для людини , що живе з діабетом не є винятково переліком заборон і джерелом прикрощів із приводу своєї неповноцінності в порівнянні з іншими людьми. Дієта для діабетика є тими правилами, дотримуючи які можна із упевненістю розраховувати на успіх у контролі над таким серйозним захворюванням.
Не існує серйозних обмежень у харчуванні для таких хворих. Ви можете їсти стільки ж білків, жирів і вуглеводів, як і здорові люди, але вуглеводи варто підраховувати в хлібних одиницях і споживати дробовими порціями.
З погляду калорійності в денний раціон необхідно включати в середньому 1800—2400 ккал; для жінок — 29 ккал на один кілограм маси тіла, для чоловіків — 32 ккал на один кілограм маси тіла. Ці кілокалорії набираються за рахунок наступних продуктів:
Розподіл харчування по прийомах їжі залежить від конкретної схеми інсулінотерапії, але звичайно не повинне перевищувати 7 ХО за один раз. При двох ін’єкціях інсуліну воно може бути, наприклад, таким:
Наведемо залежність числа кілокалорій від роду діяльності, указавши відповідну кількість хлібних одиниць:
Тип фізичного навантаження |
Необхідна кіл-ть калорій |
Необхідна кіл-ть хлібних одиниць |
---|---|---|
Інтенсивна фізична робота |
2000—2700 ккал |
25-27 ХО |
Звичайна праця |
1900—2100 ккал |
18—20 ХО |
Робота, не пов’язана з фізичною працею |
1600— 1800 ккал |
14-17ХО |
Якщо ви бажаєте з’їсти зайве, є два варіанти: їсти охолоджену їжу й додавати баластні речовини; ввести додаткову дозу «короткого» інсуліну. Наприклад, якщо ви бажаєте з’їсти зайве яблуко, то можна діяти в такий спосіб: крупно натерти на тертці яблуко й моркву, перемішати й охолодити суміш. Якщо ж ви хочете зїсти пельмені, то перед цим варто скуштувати салат зі свіжої капусти, що нарізана великими шматками.
Якщо ви додаєте інсулін, то керуйтеся наступним міркуванням: доза інсуліну, необхідна для погашення 1 ХО, не однакова в різний час доби й коливається від 0,5 до 2,0 ОД. Тому вводимо на кожну додаткову хлібну одиницю: 2 ОД «короткого» інсуліни — ранком, 1,5 ОД — в обідній час, 1 ОД — увечері.
Це середні цифри; індивідуальний підбір додаткової дози ви повинні зробити самостійно, за допомогою глюкометра. У кожному разі, однак, у першій половині дня треба вводити більше інсуліну розраховуючи на 1 ХО. Чому? Тому що вранці спостерігається підйом цукру в крові — у силу добового ритму функціонування людського організму.
Перед сном, в 23—24 години, вам необхідно перекусити (1—2 ХО) з метою зниження ризику нічної гіпоглікемії. Їсти рекомендується продукти з «повільним» цукром — бутерброд із чорним хлібом, склянка молока, гречану кашу. Їсти на ніч фрукти небажано — у них «швидкий» цукор, і вони не дадуть вам захисту на всю ніч.
Дуже часто ставлять запитання: КОЛИ МОЖНА ПОЧИНАТИ ЇСТИ після ін’єкції інсуліну або прийому таблетки?
По-перше, час, через який МОЖНА починати їсти та час, через який ПОТРІБНО починати їсти відрізняються. ПОТРІБНО не пізніше ніж через годину, інакше ви відчуєте ознаки гіпоглікемії: а МОЖНА залежить як мінімум від наступних обставин:
Ви повинні починати їсти з таким розрахунком, щоб процес всмоктування вуглеводів почався одночасно з розгортанням препарату, за умови, що цукор у крові нормальний. Практично це означає: якщо в момент ін’єкції або прийому таблетки цукор крові був 5-7 ммоль/л, можна починати їсти через 15-20 мінут; якщо 8-10 ммоль/л, — через 40-60 мінут. Зміст цього правила зрозумілий: якщо цукор високий, потрібно дати препарату час понизити його, а потім починати їсти.
У деяких випадках «можна» заміняється словом «потрібно» і навіть «життєво необхідно» — при інтенсивному фізичному навантаженні. Однак попередимо, що збільшення дози інсуліну з метою поїсти солодкого або поїсти більше звичайного — небезпечний шлях, що веде до зайвої повноти або ожиріння.
При діабеті 2 типу основний акцент у питанні харчування визначається тим, що хворий повинен схуднути або не набрати зайву вагу. Отже, дієта повинна бути низькокалорійною (при наявності ожиріння — не більше 1000—1200 ккал на добу), і хворий повинен мати уявлення про продукти з погляду їхньої калорійності. Зрозуміло, треба знати й те, які продукти підвищують і не підвищують цукор, як розподілити вуглеводи рівномірно між прийомами їжі, але підраховувати їх по таблиці хлібних одиниць немає необхідності. У цьому випадку потрібна нижченаведена таблиця , у якій наводиться кількість різних продуктів, що містять сто кілокалорій.
Таблиця. Кількість продуктів, що містять 100 ккал
Найменування продукту |
Вага або інша міра кількості |
---|---|
ФРУКТИ, ГОРІХИ Й ОВОЧІ (овочі — без крохмалю)
|
|
Огірки, салат Морква, буряк, гриби Консервований горошок Овочі (крім картоплі, кукурудзи, бобові) Яблука, груші Зливи Банан Апельсини Мандарини Персики Абрикоси Лісові й садові ягоди Журавлина Кавун Горіхи, насіння |
400-800 г 300 г 250 г 300 г 200 г або два середніх 10 штук 120 г або один середній 250 г або один плід 4—5 штук 2 штуки 4—5 штук 1 чашка 350 г 300 г 15 г |
ПРОДУКТИ ІЗ КРОХМАЛЕМ
|
|
Картопля варена Картопляне пюре Кукурудза Квасоля (готова) Зелений горошок (свіжий) Крупи (каші) Макаронні вироби Кукурудзяні пластівці Хліб чорний |
2 штуки середні 1 чашка 1 середня 0,5 чашки 1,5 чашки 4 ложки з верхи 4—5 ложок 1 чашка 2 шматки |
МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ
|
|
Кефір, молоко (знежирені) Вершки 20% Вершки 10% Сметана 20% Сметана 30% Сир (знежирений) Сир (знежирений) Сир (звичайний) Сирок глазурований Олія вершкова, маргарин, майонез Олія рослинна |
1 склянка 2,5 ложки 4,5 ложки 2 ложки 1,5 ложки 4 ложки 40 г 20-25 г Половина сирка 15 г Південь |
М’ЯСНІ Й РИБНІ ПРОДУКТИ
|
|
Яловичина, свинина (пісні) Куряче м’ясо (без жиру й без шкіри) Печінка, нирки, серце, язик Ковбаси копчені Ковбаси варені, сосиски Яйце Риба річкова Риба морська Ікра |
70 г 90 г 90 г 25 г 35-45 г 1 штука 160 г 70 г 40 г |
НАПОЇ
|
|
Какао Соки Пиво Кока-кола, лимонад Вина сухі Вина солодкі Шампанське (сухе) Горілка |
50 г 1 склянка 0,5 склянки 1 склянка 125 г 65 г 100 г 35 г |
У випадку діабету 2 типу можна їсти стільки ж білків, як і здорові люди; жири — в обмеженій кількості, краще — рослинного походження; вуглеводи підраховувати в ХО не треба, але варто споживати їх малими порціями.
Необхідно пам’ятати про загрозу для судин, яку може спричинити надлишок циркулюючого в крові холестерину. Не варто їсти продукти з підвищеним вмістом холестерину. Тому треба обмежити тваринний жир, а замість нього ввести в раціон харчування рослинні олії. Сметану й сир краще споживати знежирені, вживати бринзу замість голландського і російського, пити молоко з вмістом жиру 0,5%; норма вершкової олії на день — 10—15 р. (краще їсти маргарин). Рекомендується їсти м’ясо й рибу нежирними , відвареними або тушкованими (у них додається менше жирів при готуванні). Горіхи й насіння потрібно вживати в міру, пам’ятаючи про те, що вони багаті жирами. Яйця — не більше одного в день, а краще — одного у два-три дні (жовтки занадто багаті холестерином). При готуванні борошняних блюд (млинців, пирогів, домашньої локшини, пельменів і т.д.) потрібно використовувати житнє борошно або його суміш із пшеничним. Особливо багато холестерину міститься у тваринних жирах (олія, сметана й сир, жирне м’ясо, сало), деяких продуктах моря, споживання яких потрібно обмежити. Для людини з діабетом норма добового надходження холестерину не повинна перевищувати 0,3-0,4 грами. Холестерин міститься в наступних продуктах (розраховуючи на 100 р. продукту):
У рослинних жирах холестерину немає , тому рекомендується використовувати для приготування їжі соняшникову, кукурудзяну олії.
Давайте розглянемо кожний з компонентів більш детально.
Практично не підвищують цукор у крові, якщо споживати їх у розумних кількостях. Калорійність одного грама чистого білка становить 4 ккал.
Продукти, що містять тваринні білки: яйця, м’ясо, риба (і всі вироби з них), тваринні морепродукты (ікра, молюски, краби й т.д.).
Продукти, що містять рослинні білки: соя, бобові, гриби.
При споживанні їх у розумних кількостях не підвищують цукор у крові. Калорійність одного грама жиру становить 9 ккал.
Продукти, що містять жири можна розділити на чотири категорії:
Необхідно обмежувати споживання тваринних жирів, заміняючи їх рослинними, тому що тваринний жир містить холестерин, що може відкладатися на стінках судин, приводячи до утворення атеросклеротичних бляшок. Ці бляшки є причиною інфаркту, інсульту або гангрени внаслідок закупорки судин. Хворим з надлишковою масою тіла, яким необхідно знизити вагу, варто обмежити споживання будь-яких жирів, як рослинних, так і тварин.
Вуглеводи є джерелом енергії для нашого організму.
Калорійність одного грама вуглеводів становить 4 ккал.
За структурою розрізняють:
Однокомпонентні цукри «моносахариди» — глюкоза, фруктоза
Даокомпонентні цукри «дисахариди» — сахароза (харчовий цукор), лактоза (молочний цукор), мальтоза (солодовий цукор)
Багатокомпонентні «полісахариди» — крохмаль, глікоген, клітковина.
За ступенем засвоювання розрізняють:
Процес перетравлення вуглеводів базується на розщепленні полісахаридів до моносахарів, які потім всмоктуються в кров. Так харчовий цукор (сахароза) розщеплюється на глюкозу й фруктозу, причому глюкоза швидко всмоктується в кров, а фруктоза — у два-три рази повільніше. Аналогічні процеси відбуваються з мальтозою й лактозою. Всмоктування ж і розщеплення крохмалю відбувається на всьому протязі тонкого кишечника, що приводить до поступового всмоктування моносахарів, що утворилися .
З огляду на той факт, що організм діабетика, працює з більшим навантаженням через змінений метаболізм глюкози й інших речовин у всіх органах і тканинах, питання про необхідність корекції вітамінної недостатності дійсно дуже важливе. Тому в кожному разі при виборі продуктів харчування варто віддавати перевагу продуктам з високим вмістом вітамінів. Дані про їх вміст можна знайти на упаковці. Однак через особливості зберігання продуктів, пори року, місце проживання вибір продуктів з достатньою кількістю вітамінів може бути обмежений. Тому профілактичний прийом вітамінних препаратів є надійним загальзміцнюючим і профілактичним фактором. Треба також відзначити, що потреба у вітамінах і мікроелементах для діабетика відрізняється від потреби звичайної людини. Наприклад людині з діабетом потрібні більш високі дози цинку й хрому, тому що вони впливають на ефективність дії інсуліну, більш високі дози антиоксидантних вітамінів А, С, Е для зв’язування шкідливих вільних радикалів, більш високі дози нейротропних вітамінів В1, В6, В12 і т.д.. Тому у виборі препаратів варто віддавати перевагу препаратам з адаптованими до потреб діабетика вітамінними комплексами. Сьогодні в нашій країні доступний у вільному продажі вітамінний комплекс, розроблений з урахуванням добової потреби у вітамінах і мікроелементах хворого цукровим діабетом, що так і називаються ВІТАМІНИ ДЛЯ ХВОРИХ ДІАБЕТОМ, від німецької фармацевтичної компанії «Вьорваг Фарма». Це перший вітамінний комплекс в Україні такого типу, що уже давно й успішно застосовується в Німеччині.
ВИСНОВОК: тверде, волокнисте й прохолодне для діабетика краще за рідке гаряче. Однак із трьох природних пролонгаторів всмоктування, розглянутих вище, ми можемо широко використовувати лише один — грубу консистенцію їжі, підвищений вміст у ній клітковини й баластних речовин. За винятком особливих випадків (морозиво) ми не можемо харчуватися дуже холодними й дуже жирними блюдами. Надлишок жирного шкідливий, як через ожиріння, так і для наших судин, адже жир містить холестерин. Але все-таки вміло застосовуючи ці прийоми, що сповільнюють швидкість всмоктування вуглеводів з їжі, можна розширити свій раціон.
ВИСНОВОК: у підборі продуктів необхідно віддавати перевагу тим, які містять «повільні» цукри й обмежувати продукти з високим вмістом «швидких» або «миттєвих» цукрів.
Описує швидкість і виразність підвищення глюкози в крові людини після вживання в їжу певного продукту харчування . ГІ — величина відносна, за 100 прийнятий ГІ глюкози, тобто говорячи про ГІ якого-небудь продукту ми маємо на увазі наскільки підвищиться рівень глюкози в крові в порівнянні із прийнятою усередину глюкозою, засвоюваність якої практично 100%. Продукти, що мають ГІ менш 15, глюкозу крові практично не підвищують. Ми наводимо дані лише про деякі, найбільше часто вживані у нас продукти (таб.див.нижче). Ці дані допоможуть Вам у їх виборі для правильного харчування.
Таблиця. Глікемічні індекси продуктів
Найменування продукту |
Глікемічний індекс |
---|---|
ГЛЮКОЗА МАЛЬТОЗА Булка із пшеничного борошна вищого сорту Пюре з відварної моркви Мед Картопляне пюре Хрусткі хлібці із суміші пшеничного й житнього борошна Кукурудзяні пластівці Крекери із пшеничного борошна (без цукру, діабетичні) Картопля варений Кавун Рисова каша (білий рис) Макаронні вироби із пшеничного борошна Диня Ізюм Буряк свіжа Оладки й млинці із пшеничного борошна Виноград Білий хліб Банан Напій «Фанта» ХАРЧОВИЙ ЦУКОР (САХАРОЗА) Абрикоси Печиво діабетичне із цукрозамінником Ківі, манго Чорний хліб (житнє борошно) Каші гречана, вівсяна Оладки й млинці із гречаного борошна Яблучний, апельсиновий і виноградний соки (натуральні, без цукру) Морозиво ЛАКТОЗА Горошок зелений консервований Мюслі різних сортів Яблука, груші, зливи, апельсини, мандарини, персики Томатний сік Варена квасоля, боби Морква свіжа Гіркий шоколад (70% какао) Ягоди — полуниця, смородина, аґрус, черешня Мармелад діабетичний із цукрозамінником Грейпфрут Перлова каша Молоко Йогурт із фруктами й цукрозамінниками ФРУКТОЗА Капуста, зелені овочі, огірки, кабачки, баклажани, цибуля, гарбуз, перець, помідори, редис, соя, гриби, горіхи |
100 100-105 90-95 85-92 87-90 85 85 80-85 80 75 75 70-80 65 65 64-70 64—70 62 60-70 60-70 60-70 60-70 60-65 55 55 50-60 50 50 50 50 50 45 45 40-70 40-45 40 30-40 35 30 30 30 22 22 20-30 20-30 20 15 і менш
|
Примітки:
перша — те, що можна їсти, але з перерахуванням у хлібні одиниці й контролем з’їденого;
друга — те, що можна їсти практично без обмежень і не перераховувати в хлібні одиниці;
третя — те, що у звичайній ситуації їсти небажано (ці продукти призначені тільки для купіювання гіпоглікемії).
Використовується для оцінки кількості вуглеводів у продуктах:
одна ХО дорівнює 12 г цукру або 25 г хліба. Візьмемо буханку чорного хліба у вигляді цеглинки, відріжемо пластину товщиною один сантиметр (зрозуміло, поперек, а не уздовж), і розділимо її навпіл. Ми одержимо шматок хліба — так, як його звичайно нарізають у домашніх умовах і в їдальні. Цей шматок вагою 25 грам дає наочну інформацію щодо однієї хлібної одиниці. Всі продукти, що містять вуглеводи ,які беруть в певних кількостях по вазі, можна прирівняти до однієї ХО. Зрозуміло, це умовне перерахування, засноване на дослідних даних, але все-таки воно орієнтує нас щодо вмісту вуглеводів у продуктах. Результати перерахунку поміщені в спеціальну таблицю, що називається таблицею заміни хлібних одиниць; користуючись нею, ми можемо проконтролювати, скільки ХО ми з’їли при кожному прийомі їжі, як кількість ХО співвідноситься з дозою інсуліну й до яких результатів — у значенні підвищення цукру в крові — це призвело. У таблиці (див.нижче) розглянуті продукти залежно від вмісту в них вуглеводів у перерахуванні на ХО.
Таблиця заміни хлібних одиниць
Одна хлібна одиниця міститься в:
1. СОЛОДКЕ
|
||
Цукровий пісок |
1 столова ложка |
|
Цукор кусковий |
2,5 шматки (12 г) |
|
Мед |
1 столова ложка |
|
Квас |
1 склянка (200 мол) |
|
Лимонад |
3/4 склянки (70 мол) |
|
Сік яблучний |
менш 1/3 склянки (70 мол) |
|
Сік виноградний |
1/2 склянки (100 мол) |
|
2. БОРОШНЯНІ ВИРОБИ, КАШІ Й М’ЯСНІ ВИРОБИ З ДОМІШКОЮ ХЛІБА АБО КРОХМАЛЮ
|
||
Хліб, булка (крім здобних) |
I шматок (25 г) |
|
Крохмаль |
1 столова ложка |
|
Борошно будь-яка |
1 столова ложка (з гіркою) |
|
Тісто сире листкове |
35 г |
|
Тісто сире дріжджове |
25 г |
|
Пиріжок з м’ясом |
менш половини пиріжка |
|
Сухарі |
20 г |
|
Крекери |
3 великих |
|
Панірувальні сухарі |
1 столова ложка4( 15 г) |
|
Тонкі млинці |
1 великий (на всю сковороду) |
|
Оладки |
1 середній |
|
Вареники |
2 штуки |
|
Пельмені |
4 штуки |
|
Каша (будь-яка суха крупа) |
2 столові ложки |
|
Вермішель, локшина, ріжки |
1,5 їдальні ложки (15 г) |
|
Котлета (з домішкою булки) |
1 середня |
|
Сосиски, варена ковбаса |
150-200 г |
|
3. ФРУКТИ І ЯГОДИ
|
||
Яблуко |
1 середнє (100 г) |
|
Груша |
1 середня (90 г) |
|
Банан |
половина плода (90 г) |
|
Апельсин, грейпфрут |
1 середній (170 г) |
|
Мандарини |
3 дрібних (170 г) |
|
Кавун |
400 г зі шкіркою |
|
Диня |
300 г зі шкіркою |
|
Абрикос |
3 середніх (ПО г) |
|
Персик |
1 середній (120 г) |
|
Зливи сині |
4 середні (100 г) |
|
Зливи червоні |
3 середні (80 г) |
|
Ананас |
90 г зі шкіркою |
|
Гранат |
1 великий (200 г) |
|
Хурма |
1 середня (80 г) |
|
Манго |
80 г |
|
Ківі |
150 г |
|
Вишня, черешня |
15 великих (100 г) |
|
Курага, чорнослив, ізюм |
20 г |
|
Ягоди (полуниця, суниця, ожина, смородина, чорниця, малина, аґрус, брусниця) |
1 чашка (150 г) |
|
4. ОВОЧІ, РОСЛИННИЙ БІЛОК І РОСЛИННІ ЖИРИ
|
||
Картопля |
1 невеликий |
|
Картопляне пюре |
1,5 їдальні ложки |
|
Картопля смажений |
2 столові ложки (12 скибочок) |
|
Картопля сухої (чіпси) |
25 г |
|
Бобові |
5 столових ложок |
|
Кукурудза |
половина качана (160 г) |
|
Зелений горошок |
110 г (7 їдалень ложок) |
|
Інші овочі (капуста, буряк, морква, редис, редька, ріпа, помідори, огірки, кабачки, цибуля, салат, ревінь, зелень) |
В обліку не мають потреби |
|
Соя, рослинні жири |
В обліку не мають потреби |
|
Горіхи, насіннячка (чисті ядра вагою менш 59 г) |
В обліку не мають потреби |
|
5. МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ
|
||
Молоко, кефір, вершки будь-якої жирності |
1 склянка (200 мол) |
|
Сирники |
1 середній |
|
Морозиво |
65 г |
|
6. НАПОЇ, СОКИ
|
||
Сік грейпфрута або апельсина |
1/2 склянки (100 мол) |
|
Пиво діабетичне |
1 склянка (200 мол) |
|
Кава, чай без цукру |
В обліку не мають потреби |
|
|
|
|
Поняття «СОЛОДКЕ» дуже різноманітне; сюди відноситься цукор, мед, богаті на глюкозу й фруктозу фрукти, соки й солодкі напої, варення, компоти, кондитерські вироби — торти, тістечка, печива, креми, кекси, пироги, йогурти, солодкі сирки, морозиво й цукерки всіх видів. Одні солодкі продукти містять жири (креми, сирки й шоколадні цукерки), інші є борошняними виробами з тесту (торти й тістечка), треті готують із фруктів (варення, компоти, соки, лимонади), а четверті — просто фрукти або ягоди в натуральному виді (наприклад, виноград). Що ж об’єднує їх? Що ж спільного між тістечком, фантой і виноградом?
Спільне — підвищений вміст цукру у вигляді глюкози й сахарози, тобто таких вуглеводів, які засвоюються організмом з надзвичайно високою швидкістю й потрапляють у кров протягом 3-5 хвилин. Складні вуглеводи, як відмічалося вище, повинні спочатку розщепитися до простих під дією шлункового соку; отже, вони всмоктуються повільніше й з різною швидкістю для різних видів продуктів.
Продукти із простими вуглеводами ( солодке) діабетикам не рекомендуються, однак це обмеження зв’язане не з високим вмістом цукру в продукті, а з тим, що в ньому міститься «миттєвий» цукор, що дуже швидко підвищує рівень глюкози в крові. Обмеження рівною мірою розповсюджується на хворих діабетом I і II типів, крім одного виняткового випадку: при будь-якому типі діабету для купіювання гіпоглікемії необхідно вживати солодкі продукти.
Хоча морозиво солодке — воно не заміняє чорний хліб! Справа в тому, що, хоча морозиво містить у явному вигляді сахарозу, воно жирне й дуже холодне, а ці дві обставини істотно сповільнюють усмоктування цукру. У результаті морозиво відноситься до числа продуктів з «повільним» цукром; його можна вживати в кількості 50-70 грам протягом доби або на десерт. Зрозуміло, морозиво треба перераховувати в хлібні одиниці по нормі: 65 г = I XE. Не забудьте також, що поєднувати морозиво з гарячою їжею або напоями не рекомендується — його «холодні властивості» будуть ослаблені.
Головним з борошняних продуктів є хліб — чорний житній хліб з борошна грубого млива або спеціальний хліб для діабетиків, що містить добавки вівса.
Чому нам потрібний саме чорний хліб? Хоча шматок булки еквівалентний одній хлібній одиниці, він, як згадувалося раніше, не такий зернистий й грубий — отже, всмоктування розпочнеться через 10—15 хв, і цукор у крові буде підніматися різко. Якщо ми їмо чорний хліб, то цукор починає підвищуватися через 20-30 хв, і це підвищення більше плавне, тому що чорний хліб довше перетравлюється в шлунку й кишківнику — приблизно дві-три години. Таким чином, чорний хліб — типовий продукт із «повільним» цукром.
Усі крупи й приготовані з них каші — гречана, рисова, манна, вівсяна — містять однакову кількість вуглеводів: дві велики ложки крупи еквівалентні 1 ХО. Однак каші із гречки, пшона й вівсянки прирівнянні по швидкості всмоктування до чорного хлібу, тобто містять «повільний» цукор. Манна каша не дуже бажана, тому що всмоктується швидше: її консистенція подібна до білої булки, клітковини майже немає, і в результаті всмоктування йде занадто швидко («швидкий» цукор). Макарони й макаронні вироби, які готуються із пшеничного борошна тонкого млива, можна вживати, враховуючи ХО. Краще вживати домашні пироги й млинці, покупні: по-перше, ви можете не класти в тісто цукор, а використовувати цукрозамінники; по-друге, використовувати тільки житнє борошно або суміш житнього й пшеничного. Сире дріжджове тісто по вазі є еквівалентом чорного хліба: 25 г тіста = 1 ХО.
Насамперед відзначимо, що фрукти одного найменування, але різних сортів діють однаково — у тому розумінні, що рівні по вазі кисле й солодке яблуко однаково підвищують цукор.
Друга омана пов’язане з тим, що фруктовий цукор (фруктоза) нібито є таким замінником глюкози й сахарозии, що цукор у крові не підвищує або підвищується, але дуже повільно. Це не так; фруктоза досить швидко всмоктується — швидше крохмалю.
Отже: всі фрукти, навіть дозволені діабетику, містять «швидкий» цукор.
Виноград, у якому є присутнім чиста глюкоза, можна їсти в кількості 4-5 ягідок, але частіше він використовується для купіювання гіпоглікемії. Небажаними є фрукти з великим вмістом фруктози — хурма й інжир. Не варто вживати сухофрукти — ізюм, чорнослив, курагу. Хоча всі ці сухофрукти формально перераховуються в хлібні одиниці (20 г = 1 ХО), краще замінити 4-5 штук кураги яблуком або грейпфрутом; це набагато корисніше, тому що у свіжих фруктах більше вітамінів.
Асортименти дозволених фруктів і ягід досить великий і включає: яблука, груші, цитрусові, кавун, диню, абрикоси, персики, гранати, манго, вишню, черешню, полуницю, смородину, аґрус ….. Менш бажані (але припустимі) банани й ананаси. Фруктова порція не повинна перевищувати 2 ХО на день, причому її треба ділити на дві частини: наприклад, з’їсти яблуко опівдні, а грейпфрут — о четвертій годині дня, між обідом і вечерею. Не варто замінювати яблуком склянку молока або бутерброд перед сном — цукор швидко підніметься, потім спаде, і о четвертій годині ночі ви можете відчути ознаки гіпоглікемії.
Фруктові соки із цукром безумовно небажані — крім випадку купіювання гіпоглікемії. Нагадаємо, що соки, які є в продажу, бувають із цукром і без цукру, натуральні. Але натуральні соки містять фруктозу й не містять клітковину, що є присутньою у вихідній сировині — у яблуці, в апельсині. Клітковина сповільнює всмоктування, а її відсутність приводить до того, що «швидкий» цукор натуральних фруктів у їх соках стає «майже миттєвим».
Овочі є найважливішою складовою нашого меню, тому що майже не містять ні вуглеводів, ні жиру, зате в них багато клітковини. Однак, окремі види овочів досить багаті вуглеводами, насамперед картопля, що містить крохмаль. Картоплю можна їсти, але при суворому обліку: одна невелика варена картоплина дорівнює 1 ХО. Нагадуємо, що ці картоплини — невеликі; трохи більше курячого яйця. Картопля — це продукт, що містить майже «швидкий» цукор — не такий швидкий, як у яблуці, але підвищує рівень глюкози в крові швидше чорного хліба. Ця швидкість залежить від консистенції продукту: варена картопляпідвищує цукор повільніше, ніж картопляне пюре.
Крім картоплі необхідно перераховувати в хлібні одиниці кукурудзу, що також містить крохмаль (160 г = 1 ХО), і бобові (квасоля, горох), якщо ви їсте їх у великій кількості (5-7 великих ложок вареного продукту на порцію).
Не підлягають обліку: капуста всіх видів, морква, редис, редька, ріпа, помідори, огірки, кабачки, баклажани, зелена й ріпчаста цибуля, салат, ревінь, зелень (петрушка, кріп і т.д.). Також без обмежень (у розумних межах) дозволені гриби й соя, які містять рослинний білок. Рослинні жири (соняшникова олія ….) не враховуються; можна не враховувати горіхи й насіння, якщо ви споживаєте їх у кількості до 50 г (по вазі чистих ядерець, без шкарлупи).
Зверніть увагу на цікавий факт: буряк і морква солодкуваті, але їх можна їсти майже без обмежень, тому що в них багато клітковини — більше, ніж у яблуці, м’якоть якого більш соковита. Але якщо ви приготуєте натуральний морквяний сік — зрозуміло, без добавки цукру, — то його на відміну від цільної або натертої моркви потрібно перерахувати в хлібні одиниці (1/2 склянки = 1 ХО).
Продукти типу морозива, йогурту із цукром, солодких сирків ми відносимо до солодкого (див. вище). З інших молочних продуктів треба враховувати тільки рідкі (молоко, вершки, кефір будь-якої жирності) з розрахунку 1 склянка = 1 ХО. Сметана (до 150-200 г), сир, масло практично не підвищують цукор у крові; у них багато жиру. Необхідність обліку рідких продуктів обумовлена тим, що в них лактоза (молочний цукор) міститься в розчиненому стані, тобто засвоюється більш легко й швидко. Сирники, у які додається борошно, потрібно враховувати по нормі: один сирник середнього розміру — 1 ХО.
М’ясні й рибні продукти становлять певну складність для обліку. Не треба враховувати приготоване вами м’ясо й рибу (смажені або варені), яйця, шинку, копчені ковбаси, копчену рибу та інші вироби, у яких м’ясні й рибні продукти представлені в чистому вигляді, без домішок — тоді вони цукор у крові не підвищують. Однак у варені ковбаси й у сосиски додається крохмаль, у котлети — хліб і картопля, в омлет — борошно. Котлети й омлет ви можете приготувати самі й обійтися при цьому мінімальною кількістю вуглеводів, але як бути з вареними ковбасами й сосисками? Орієнтовно можна вважати, що дві сосиски або 100 г вареної ковбаси еквівалентні 0,5-0,7 ХО.
Алкогольні напої оцінюються нами як з погляду міцності, так і по змісту в них цукру. Як відомо, виноградні вина класифікуються наступним чином:
Не рекомендуються всі вина, включаючи шампанське, де кількість цукру перевершує 5%. Пиво, що містить легко засвоювані вуглеводи у вигляді мальтози, краще не вживати, крім випадку купіювання гіпоглікемії. Дозволено столові вина (насамперед сухі) які містять до 3-5% цукру й практично не піднімають рівень глюкози в крові. Однократна доза, що рекомендується — не більше 150-200 р. Нагадаємо, що червоне сухе вино в щоденній дозі 30-50 г корисно, тому що позитивно впливає на судини головного мозку й протидіє склеротичним явищам.
З міцних напоїв допускається вживання горілки й коньяку (бренді, джин і т.д.) з розрахунку 75- 100 г за один раз; при регулярному вживанні — не більше 30-50 г на добу. Більші дози міцних напоїв повинні бути виключені, тому що підшлункова залоза дуже чутлива до алкоголю й взаємодіє з ним досить складним чином. Приблизно через тридцять хвилин після вживання міцного напою в значній дозі (200-300 г) цукор у крові підвищується, а через 4-5 годин різко падає, і ця віддалена гіпоглікемія може наздогнати вас де завгодно — на вулиці, в будинку, на роботі, і, що особливо неприємно, уночі, у стані міцного сну, посиленого сп’янінням. Гіпоглікемія настає в результаті того, що алкоголь підсилює дію інсуліну й цукрознижуючих препаратів, одночасно загальмовуючи розщеплення запасу глікогену в печінці, тобто пробиває нашу першу лінію оборони, що охороняє від зниження цукру в крові. Приблизно таке ж явище відбуваються при вживанні великої кількості пива.
Лікарські рослини — гарне доповнення до лікування хворих цукровим діабетом 2 типу. На початку захворювання дотримання рекомендованої дієти, виконання фізичних навантажень і застосування лікарських трав може бути досить для контролю над захворюванням. Із цією метою звичайно рекомендуються стручки квасолі, листя й перетинки волоського горіха, листя чорниці, листя суниці та ін.
Таким чином, опанувавши наведеними знаннями про необхідну для Вас дієту й зробивши їх нормою свого життя, Ви зможете істотно допомогти собі.
©2018 all rights reserved. Lviv, Ukraine.